Ravi kehittyy vain ravaamalla

Sep 19, 2023

Koiran liikkuminen ravissa näyttävästi ja itseään kauniisti kantaen on jokaisen näyttelyharrastajan ihanne. Ei ole kuitenkaan itsestään selvää, että koira automaattisesti pystyy siihen. Tärkeintä on tiedostaa se, että näyttävä, tehokas ravi on treenattavissa lähes jokaiselle koiralle!

Ravi on koiralle luonnollinen liikuntatapa, kun sen täytyy edetä energiatehokkaasti. Siitä syystä ravissa ei pidä tapahtua mitään liioiteltua liikettä (kuten ylöspäin suuntautuvaa takapotkua tai etujalkojen nostelua), mikä kuluttaisi turhaan energiaa. 

Koiran "maatavoittava" askel on siis toivottava, tyypillinen, energiatehokas raviaskel. Koiran rakenne määrittelee paljon sitä, millainen askel koiralla luontaisesti on, mutta koiralle voidaan treenata mahdollisimman tehokas ja oikeaoppinen ravi oikeanlaisella harjoittelulla.



Tärkeintä on tiedostaa se, että näyttävä, tehokas ravi on treenattavissa lähes jokaiselle koiralle!


 

Ravikoulun ensimmäinen oppitunti:

✍️ Ravi kehittyy vain ravaamalla.

Kun halutaan kehittää koiran ravia, tehdään fyysistä kuntoa sekä taitoja kehittävää harjoittelua ravissa. Fyysisen kunnon harjoittelu tarkoittaa lihaskuntoa ja kestävyyskuntoa kehittävää harjoittelua ravissa. Taitoja kehittävä harjoittelu tarkoittaa esim. näyttelytreenejä eli liikkumisen harjoittelua näyttelyhihnassa ja näyttelykehää vastaavassa ympäristössä.

Kun raviharjoittelulla halutaan saada vaikutuksia koiran lihas- ja kestävyyskuntoon niin ravivauhdin täytyy olla kohtuullisen kova. Koiran koko määrittelee sen, miten kovassa vauhdissa täytyy liikkua, jotta koira ravaa lujaa.

Keskikokoisella koiralla vauhti voi olla esim 12 km/h. Ihmisen täytyy silloin hölkätä, pyöräillä tms. Pienellä koiralla vauhti voi olla ihmisen reipas kävelyvauhti. Jos joudut kehässä juoksemaan, niin joudut tekemään sitä myös treenatessa, jolloin vauhdin tulee olla vähintään se vauhti, mitä on tarkoitus mennä kehässä. Jos et ole juoksija, niin ota mieluummin pyörä tai kickbike alle.

Koiraa tulee aina juoksuttaa sora- tai maapohjalla, ei asfaltilla.

Raviharjoittelu aloitetaan ensin hitaammasta vauhdista ja lyhyestä ajasta, koko ajan nostaen sekä vauhtia että treenin kestoa noin 2 kk aikajänteellä. Koiran elimistö ei alussa ole vielä valmis tavoitevauhtiin, vaan siihen päädytään harjoittelun myötä.



Koiraa tulee aina juoksuttaa sora- tai maapohjalla, ei asfaltilla.


 

Ravikoulun toinen oppitunti

✍️ Ennen pitkäkestoisten ravitreenien aloittamista kannattaa varmistua siitä, että koiran keho on kunnossa.

Jos koiralla on lihasjännitystiloja tai kireyksiä kehossaan tai muita kipua aiheuttavia tiloja, niin se voi estää koiraa ravaamasta rennosti ja treeni voi silloin myös lisätä koiran kipua/vaivoja.

Kaiken A ja O on oman koiran havainnointi. Millainen on sen normaali seisoma-asento ja liike? Poikkeamat näissä saavat aina tarkkaavaisen omistajan hälytyskellot soimaan ja pyörät pyörimään, että tilanne saadaan korjattua.

Kun treeni sitten aloitetaan, niin parhaaseen lopputulokseen päästään, kun maltetaan aloittaa rauhallisesti. Vaikka koiralla on ihmiseen verrattuna hyvä hapenottokyky jo ilman edeltävää harjoittelua, niin kehon sopeutumisessa uudentyyppiseen rasitukseen menee aikaa.

Miksi ravitreeni on muka koiralle uutta - sehän ravaa koko ajan!

Ravitreenissä keskitytään treenin tehokkuuteen, eli siihen, että saadaan aikaan harjoitusvaikutus: selän ja raajojen lihasten hermotus, voima ja nopeus kehittyvät. Jos koira pääsääntöisesti ravaa lenkeillä muutenkin, silloin ravitreeniä tehdään esimerkiksi nopeammassa ravivauhdissa kuin mitä koira normaalisti lenkillä ravaa.

Silloin, kun koiraa vaaditaan yhtäjaksoisesti ravaamaan tiettyä vauhtia X määrän aikaa, niin liikunnasta puuttuu omaehtoisuus ja mahdollisuus valita askellaji.

Tämä voi olla tottumattomalle koiralle kuormittavaa sekä henkisesti että fyysisesti. Sen takia ei vaadita paljoa kerrallaan: alussa max 5 minuuttia 2-3 kertaa lenkin aikana (kerran päivässä), 3 krt viikossa.


✍️ Näyttelyharjoituksissa vauhtia lisätään liikkeeseen sitä mukaa kun koiran taidot kehittyvät. On hyvä edelleen pitää mielessä, että kova vauhti ei ole se, mitä vartavasten tavoitellaan, vaan tehokkaan näköinen liike. 

Keskittyminen liikkumiseen tulee (onnistuneen) harjoittelun kautta. Kannattaa siis aina pitää hyvä fiilis harjoittelussa, mutta hakea kultainen keskitie pelleilyn ja ilottoman suorittamisen väliltä.

Ravikoulun kolmas oppitunti: nuoren tai nivelrikkoisen koiran raviharjoittelu.

✍️ Kun koira on alle 1,5 vuoden ikäinen sen luiden kasvulevyt voivat olla vielä auki.


Useimmat kasvulevyt useimmilla koiraroduilla sulkeutuvat yhden vuoden ikään mennessä. Isoilla roduilla joidenkin luiden kasvulevyt voivat kuitenkin sulkeutua vasta 1,5-vuotiaana.

Kasvulevyjen sulkeutuminen merkitsee sitä, että luiden kasvuun ja kehitykseen eivät enää ulkoiset tekijät vaikuta. Jos kasvulevyjen toiminta häiriintyy niiden ollessa auki, voi seurauksena olla luuston kehityshäiriö.

Myös liiallinen luihin ja niveliin kohdistuva kuormitus, esim. liian kovalla alustalla ravaaminen ja/tai liian pitkään tai liian usein ravaaminen voi olla tällainen kuormitus. Ravissa koiran luihin ja niveliin kohdistuu kovempia iskuja kuin esim. käynnissä. Se on terveellistä ja tarpeellista nivelrustoille, kunhan pysytään turvallisissa määrissä ja joustavalla alustalla.

Nivelrikko ei estä liikuttamasta koiraa ravissa, etenkään alkuvaiheessa tai kun koiralla ei ole nivelten liikerajoitteita. Nivelrikosta kärsivät nivelet tarvitsevat painetta, jotta nivelruston aineenvaihdunta säilyy ja sen ravinnonsaanti ja toiminta säilyisi mahdollisimman pitkään. Mitä huonommin nivelrusto toimii, sen nopeammin se rappeutuu eli sitä nopeammin nivelrikko etenee. Sitä mukaa lisääntyvät myös koiran kivut.

 


Nivelrikko ei estä liikuttamasta koiraa ravissa, etenkään alkuvaiheessa tai kun koiralla ei ole nivelten liikerajoitteita.




Liikunta ei saa koskaan tuottaa koiralle kipuja!
Liikunnan jälkeistä kipuoireilua voi olla:

  • liikunnan jälkeisen levon jälkeinen jäykkyys
  • ontuminen
  • raajojen tai kylkien/turkin pureminen (kirputtaminen)
  • läähättäminen
  • levottomuus / vaikeus rauhoittua yhteen paikkaan

 

Kokeilemalla saat selville, mikä on sopiva määrä tietyntyyppistä liikuntaa koirallesi. Nuoren tai alkuvaiheen nivelrikosta kärsivän koiran raviliikunnan tulee olla lyhytkestoista ja jaksotettua. Esimerkiksi 3x5 minuutin ravipätkät lenkin aikana. Maksimissaan 15 minuuttia ravia yhtäjaksoisesti, kun kestävyys- ja lihaskunto on ensin kehitetty maltillisesti. Alusta aina sora- tai maapohja. 

Nuoren koiran kanssa voit luottavaisesti alkaa pidentää ravilenkkejä esim PEVISA-tutkimusten jälkeen, tai pienen koiran ollessa kyseessä koiran täytettyä 1 v, jolloin kasvulevyt ovat sulkeutuneet.

 

 

Haluatko oppia lisää siitä, miten kehittää koiran kehäkuntoa fysiikkaharjoittelulla?
Tilaa maksuton opas