World Dog Show 2025 tulee - valmistaudu näillä ohjeilla!

Jul 10, 2025
World Dog Show järjestetään Helsingin Messukeskuksessa 7.-10.8.2025.
Tämä kirjoitus on osa Valmistaudu World Dog Show’hun -minivalmennusta.
 
Tämän 28 päivää kestävän sparrauksen avulla valmistelet näyttelykoirasi World Dog Show’n kehiä varten ruokinnan, harjoittelun ja kehonhuollon avulla - valmiiksi vastaanottamaan voittajatittelit, jotta pääset juhlimaan täydellistä onnistumistanne kehän jälkeen!
 
Näiden neljän viikon ajan kerron, mitä sinun tulee näyttelykoirasi kanssa tehdä liikunnan, fysiikkaharjoittelun, kehätaitoharjoittelun, ruokinnan ja kehonhuollon suhteen jotta koirasi pystyy loistamaan WDS:n sinisellä matolla. 




Fyysinen harjoittelu vaatii aina sitä vastaavaa ruokintaa, jotta lihaksisto pystyy kehittämään tai säilyttämään massaansa (ja sen myötä voimaansa).
 
Koiran eläinproteiinin eli eläinperäisen valkuaisen tarve ihmiseen verrattuna on jopa viisinkertainen.
 
Valkuaista eli proteiinia tarvitaan elimistössä lihaksiston lisäksi ihossa, turkissa ja nivelsiteissä. Ravinnon valkuaisesta elimistö muodostaa ensisijaisesti elintärkeitä aminohappoja.
 
Aminohapoista tyrosiini (jonka elimistö tuottaa välttämättömästä aminohaposta nimeltä fenyylialaniini) on melaniinin eli ihon ja karvojen pigmentin esiaste. Jos koiralla on tyrosiinin puutosta, turkin musta väri ei enää olekaan syvän musta vaan alkaa näyttää ruskealta. Mustan värin saa palautumaan lisäämällä koiran ruokavalioon mahdollisimman hyvin imeytyvää proteiinia.


Koiran karvat on pääasiassa proteiinia, keratiinia. Turkin kuntoon vaikuttaa geenien lisäksi merkittävästi se, mitä koira syö. Turkin kasvatusvaihe on koiran elimistölle kuormittavaa ja se täytyy huomioida ruokinnassa, jotta turkki pystyy kasvamaan hyvälaatuisena.
 
Koiralla ei ole varsinaisia valkuaisvarastoja, vaan jos sen ruokavalio ei sisällä riittävästi hyvin sulavaa valkuaista, niin se joutuu hajottamaan omia kudoksiaan (kuten lihasta) täyttääkseen aminohappotarpeensa.
 
Eläinproteiinin eli eläinperäisen valkuaisen biologinen arvo ja sulavuus ovat koiralle sopivimmat, minkä takia koira pystyy hyödyntämään ravinnostaan saaman eläinproteiinin hyvin.


Lisää eläinproteiinia ruokavalioon


Eläinproteiinin määrää on järkevää lisätä jo ennakkoon silloin, kun fyysisen rasituksen määrä lisääntyy tai kun koira alkaa kasvattaa uutta turkkia. Toisin sanoen fyysisen valmistelevan harjoittelun aikaan tai ennen näyttelyä turkin kasvatuksen aikaan, koiran ruokavaliossa kannattaa olla reilusti eläinproteiinia.
 

Terveen koiran ravintoon voi turvallisesti lisätä myös ylimääräistä valkuaista.
 
Hyvä nyrkkisääntö on se, että koiran ruuan tilavuudesta (siitä määrästä, mitä ruokaa on ruokakupissa) 1/4 - 1/3 voi olla tuoretta eläinproteiinia täysravinnon lisänä.

Esimerkiksi näitä eläinproteiinin lähteitä voit hyödyntää omalla koirallasi:
  • Kananmuna: Kananmunan sulavuus on 100%, se on siis koiralle paras eläinproteiinin lähde. Kokonaista kananmunaa voi huoletta syöttää kypsennettynä jopa päivittäin, mutta pitää muistaa, että keltuainen sisältää paljon energiaa! Myös raakaa kananmunaa voi antaa koiralle (valkuaisen sisältämä entsyymi tosin tuhoaa biotiinia, mutta todennäköisesti vain sen verran, mitä koira saa keltuaisesta, eli ei vaikuta koiran biotiinivarastoihin).

  •  Maitotuotteet: Maitoproteiinin sulavuus 95% eli se on erinomainen eläinproteiinin lähde.
    Huom! Valitse aina laktoosittomat tuotteet koiralle, sillä suurin osa koirista on laktoosi-intolerantikkoja. Maitotuotteista voit valita esim. piimän, raejuuston (huomioi suolan määrä), kermaviilin (huomioi rasvan määrä) tms.

  • Kala ja liha: Kalan proteiinin sulavuus 95% eli se on erinomainen eläinproteiinin lähde. Lihan proteiinin sulavuus 85%, mikä on myös erittäin hyvä. Kypsentäminen ei vaikuta proteiinin määrään. 
     
Kasviproteiinin sulavuus ei ole yhtä hyvä kuin eläinproteiinin (vain noin 65%), eikä koirasi aminohappojen saanti ole pelkällä kasviproteiinilla koskaan turvattu.

Kuivamuona sisältää sekä kasvi- että eläinproteiineja. Kuivamuonan kokonaisproteiinin sulavuus on n. 80%, mikä on hyvä - mutta etenkin fyysisen rasituksen lisääntyessä ja turkin kasvatuksen aikana on järkevää lisätä eläinproteiinin määrää kuivamuonan oheen.
 
💎 VINKKI: *Kaupallinen yhteistyö Minnin kanssa*
Koska ruokin itse koiriani kuivaruualla, minusta on kätevää lisätä eläinproteiini myös kuivatuotteena. Käytän eläinproteiinin lähteenä koirillani päivittäin
Minnin Beeffiä, joka on kotimainen naudan kuivaliha. Lisään Beeffiä noin 0,6 dl päivässä kuivamuona-annosten joukkoon espanjanvesikoiralleni ja se vastaa noin kahta ja puolta desiä tuoretta naudanlihaa (n. 170 g). Kuivalihan joukkoon on tärkeää lisätä tarpeeksi paljon nestettä (kaksinkertainen määrä kuivalihan määrään nähden) ja varmistaa, että koiralla on aina vettä saatavilla.
Saat -20% Minnin verkkokaupasta koodilla KOIRATKEHÄKUNTOON2025



✅ Eläinproteiini kannattaa lisätä näyttelykoirasi ruokavalioon nyt, jotta se ehtii vaikuttaa koiran turkkiin ja lihaksistoon World Dog Show’hun valmistautumisessa. Valitse oman koirasi ruokavalioon sopivin eläinproteiinin lähde ja lisää sitä pieni määrä koiran ruoka-annokseen parin-kolmen päivän ajan - nostaen asteittain määrää 1/4 - ⅓:aan ruoka-annoksen tilavuudesta (korvaa siis 1/4 - 1/3 koiran ruoka-annoksesta eläinproteiinilla). Huom! Jos lisäät eläinproteiinia pennun ruokavalioon, lisää aina myös luontainen kalsiuminlähde, kuten laktoositon piimä, jotta kalsium-fosfori-suhde ei häiriinny.


📩
Etkö ole vielä mukana valmennuksessa? Liity tästä:
👉 Valmistaudu WDS:ään -minivalmennus

 

Kirjoittaja: Elina Nuutinen, Showdog Conditioning Coach, eläinfysioterapeutti ja koirien ruokinta-asiantuntija Koira Kehäkuntoon Akatemia


📩 Etkö ole vielä mukana valmennuksessa? Liity tästä:
👉 Valmistaudu WDS:ään -minivalmennus
Liity valmennukseen